
Katowice 08.10.2025, g. 16:00
od 18.40 pln
Widziałem rzeczy, w które byście nie uwierzyli
W tegorocznej sekcji krótkich filmów eksperymentalnych zachęcamy do poszerzenia pola widzenia i otworzenia się na to, co niewyobrażalne. Osią tego doświadczenia będą trzy filmowe opowieści. Rosińska, Szpaczyński i Banasińska zanurzają się w to, co odległe, niedostępne i wewnętrzne. W swoich filmach przenikają powłoki ziemi, gliny i błota, wspomnień, fantazji i legend. Wpadają w pułapki, gubią ślady, błądzą w ciemności, aby w końcu dokonać spektakularnego odkrycia.
Jaskinia w Diablej Górze (2016), reż. Mikołaj Szpaczyński | Before the mouth of time (2024), reż. Zuzanna Banasińska | Z ziemią w buzi (2020), reż. Ewelina Rosińska
Kurator: Dominik Ritszel
W tegorocznej sekcji krótkich filmów eksperymentalnych zachęcamy do poszerzenia pola widzenia i otworzenia się na to, co niewyobrażalne. Osią tego doświadczenia będą trzy filmowe opowieści. Rosińska, Szpaczyński i Banasińska zanurzają się w to, co odległe, niedostępne i wewnętrzne. W swoich filmach przenikają powłoki ziemi, gliny i błota, wspomnień, fantazji i legend. Wpadają w pułapki, gubią ślady, błądzą w ciemności, aby w końcu dokonać spektakularnego odkrycia.
Jaskinia w Diablej Górze (2016), reż. Mikołaj Szpaczyński | Before the mouth of time (2024), reż. Zuzanna Banasińska | Z ziemią w buzi (2020), reż. Ewelina Rosińska
Kurator: Dominik Ritszel

Katowice 08.10.2025, g. 19:00
od 100.00 pln
Coś dla ducha i ciała, czyli filmowo-kulinarne wydarzenie specjalne festiwalu. W tym roku będzie gorąco. Zobaczymy „Punkt wrzenia” twórców jednej z najlepszych pozycji streamingowych ostatnich lat, czyli serialu „Dojrzewanie”. Rollercoaster emocji na ekranie uzupełni wyjątkowe, inspirowane filmem autorskie menu wegańskie* przygotowane specjalnie dla widzów Arsa przez Katarzynę Rogowską, szefującą kuchni katowickiej restauracji „Amfora”.
Po seansie z Katarzyną Rogowską porozmawia Kaja Szafrańska z kanału YouTube jakbyniepaczec.
Będzie emocjonująco, intensywnie i smacznie.
*alergeny: czosnek, laktoza, gorczyca, gluten, orzechy
Punkt wrzenia | Boiling Point
Jeden wieczór i nierówna walka z czasem. Stephen Graham w roli balansującego na granicy załamania nerwowego szefa kuchni próbującego opanować piętrzące się trudności, zapanować nad załogą i własnymi nerwami oraz zapobiec kulinarnej i wizerunkowej katastrofie. Majstersztyk filmowej narracji w jednym ujęciu.
Po seansie z Katarzyną Rogowską porozmawia Kaja Szafrańska z kanału YouTube jakbyniepaczec.
Będzie emocjonująco, intensywnie i smacznie.
*alergeny: czosnek, laktoza, gorczyca, gluten, orzechy
Punkt wrzenia | Boiling Point
Jeden wieczór i nierówna walka z czasem. Stephen Graham w roli balansującego na granicy załamania nerwowego szefa kuchni próbującego opanować piętrzące się trudności, zapanować nad załogą i własnymi nerwami oraz zapobiec kulinarnej i wizerunkowej katastrofie. Majstersztyk filmowej narracji w jednym ujęciu.