
Katowice 01.10.2025, g. 19:00
od 0.00 pln
Na naszej planecie dzikie zwierzęta są już tylko śladem dawnej różnorodności. Dziś 96% ssaków to ludzie i zwierzęta tzw. hodowlane – miliardy istot podporządkowanych przemysłowej produkcji. Ten system pochłania niemal trzy czwarte gruntów rolnych, napędza kryzys klimatyczny i generuje ogromne koszty środowiskowe. Skupienie tak olbrzymich zasobów na hodowli zwierząt prowadzi do nieefektywnego wykorzystania ziemi, pogłębiania nierówności w dostępie do żywności oraz potęguje cierpienie i niesprawiedliwość. W efekcie 700 milionów ludzi na świecie wciąż cierpi głód, a każdego roku zabijanych jest 80 miliardów lądowych zwierząt hodowlanych.
– "To, co stanie się z rolnictwem, jest kluczowe dla naszej przyszłości jako gatunku" – podkreśla Adam Wajrak, przyrodnik i dziennikarz „Gazety Wyborczej”, jeden z bohaterów filmu.
„To tylko jedzenie?”, najnowsza produkcja Green REV Institute – twórców nagradzanej „Katastrofy na talerzu” – pokazuje, że sposób, w jaki produkujemy żywność, może wyglądać inaczej i stawia fundamentalne pytanie: czy jedzenie może być czymś więcej niż posiłkiem?
Bohaterowie i bohaterki filmu przedstawiają różne perspektywy. Dr hab. Mariusz Jaworski wyjaśnia, jak nasze wybory żywieniowe wpływają na zdrowie i psychikę, a Adam Wajrak pokazuje konsekwencje przemysłowej hodowli dla przyrody. Rolnicy ekologiczni, tacy jak Marcin Jeziak czy Patrycja i Edgar z „Chodź na pole”, dzielą się doświadczeniem w uprawie warzyw i prowadzeniu zrównoważonego gospodarstwa. Anna Chęć i Lesława Grabowska przybliżają lokalne inicjatywy społeczne i kulinarne promujące roślinne jedzenie, a Nina Mężyk pokazuje, jak styl życia i dieta mogą wspierać profilaktykę chorób nowotworowych.
Te dziewiętnaście głosów ukazuje, że jedzenie to nie tylko codzienny posiłek – to wybór, który kształtuje nasze relacje z naturą, społecznością i samym sobą. Każdy posiłek może stać się aktem etycznym, świadomym i pełnym szacunku.
– "Wszystko może być rytuałem. Gotowanie także. Nieważne, czy zajmuje 5 minut, 50 czy 5 godzin. Jak długo jemy – to też jest ważne. Jeżeli jesteśmy tu i teraz w tym jedzeniu, jeżeli nie scrollujemy, a skupiamy się na smakach i strukturach, skupiamy się na sobie. To jest miejsce, w którym możemy porozmawiać. Nie da się kłócić przy jedzeniu – przekonuje Klaudia z „Komu hummus?”."
„To tylko jedzenie?” to opowieść o tym, jak nasze codzienne wybory przy stole mogą budować bardziej sprawiedliwy i odpowiedzialny system żywnościowy – dla nas i dla środowiska.
Produkcja: Green REV Institute, 2025
Film powstał przy wsparciu Healthy Food Healthy Planet
Matronat i partnerstwo: Bezpieczna Żywność, Krytyka Polityczna, Radio Nowy Świat, Fundacja Rak’n’Roll, Śląska Opinia, Klub Myśli Ekologicznej
Program:
19:00 – 19:40 – Dyskusja o globalnym systemie żywnościowym, jego konsekwencjach oraz o
sprawiedliwej transformacji (prof. Piotr Skubała, Anna Spurek – Green REV Institute,
Karolina Skórka – BoMiasto)
19:40 – 20:20 – Projekcja filmu „To tylko jedzenie?”
20:20 – 21:00 – Luźne rozmowy przy roślinnym poczęstunku
Poczęstunek zapewnia Heat Katowice
– "To, co stanie się z rolnictwem, jest kluczowe dla naszej przyszłości jako gatunku" – podkreśla Adam Wajrak, przyrodnik i dziennikarz „Gazety Wyborczej”, jeden z bohaterów filmu.
„To tylko jedzenie?”, najnowsza produkcja Green REV Institute – twórców nagradzanej „Katastrofy na talerzu” – pokazuje, że sposób, w jaki produkujemy żywność, może wyglądać inaczej i stawia fundamentalne pytanie: czy jedzenie może być czymś więcej niż posiłkiem?
Bohaterowie i bohaterki filmu przedstawiają różne perspektywy. Dr hab. Mariusz Jaworski wyjaśnia, jak nasze wybory żywieniowe wpływają na zdrowie i psychikę, a Adam Wajrak pokazuje konsekwencje przemysłowej hodowli dla przyrody. Rolnicy ekologiczni, tacy jak Marcin Jeziak czy Patrycja i Edgar z „Chodź na pole”, dzielą się doświadczeniem w uprawie warzyw i prowadzeniu zrównoważonego gospodarstwa. Anna Chęć i Lesława Grabowska przybliżają lokalne inicjatywy społeczne i kulinarne promujące roślinne jedzenie, a Nina Mężyk pokazuje, jak styl życia i dieta mogą wspierać profilaktykę chorób nowotworowych.
Te dziewiętnaście głosów ukazuje, że jedzenie to nie tylko codzienny posiłek – to wybór, który kształtuje nasze relacje z naturą, społecznością i samym sobą. Każdy posiłek może stać się aktem etycznym, świadomym i pełnym szacunku.
– "Wszystko może być rytuałem. Gotowanie także. Nieważne, czy zajmuje 5 minut, 50 czy 5 godzin. Jak długo jemy – to też jest ważne. Jeżeli jesteśmy tu i teraz w tym jedzeniu, jeżeli nie scrollujemy, a skupiamy się na smakach i strukturach, skupiamy się na sobie. To jest miejsce, w którym możemy porozmawiać. Nie da się kłócić przy jedzeniu – przekonuje Klaudia z „Komu hummus?”."
„To tylko jedzenie?” to opowieść o tym, jak nasze codzienne wybory przy stole mogą budować bardziej sprawiedliwy i odpowiedzialny system żywnościowy – dla nas i dla środowiska.
Produkcja: Green REV Institute, 2025
Film powstał przy wsparciu Healthy Food Healthy Planet
Matronat i partnerstwo: Bezpieczna Żywność, Krytyka Polityczna, Radio Nowy Świat, Fundacja Rak’n’Roll, Śląska Opinia, Klub Myśli Ekologicznej
Program:
19:00 – 19:40 – Dyskusja o globalnym systemie żywnościowym, jego konsekwencjach oraz o
sprawiedliwej transformacji (prof. Piotr Skubała, Anna Spurek – Green REV Institute,
Karolina Skórka – BoMiasto)
19:40 – 20:20 – Projekcja filmu „To tylko jedzenie?”
20:20 – 21:00 – Luźne rozmowy przy roślinnym poczęstunku
Poczęstunek zapewnia Heat Katowice